Potrawa: Pieczeni z jelenia po staromiejsku |
Składniki: 60 dag udźca lub łopatki bez kości marynata do mięsa 8 dag słoniny 4 dag mąki tłuszcz 10 dag cebuli IS dag pieczarek 10 dag boczników 2 dag rodzynków 2 dag koncentratu pomidorowego l/2 szklanki czerwonego wytrawne-go wina I/2 szklanki śmietany; sól pieprz i przyprawa do zup do smaku |
Sposób przygotowania: Z umytego mięsa zdjąć błonę, wyżyłować, natrzeć przyprawami, zalać marynatą i pozostawić w chłodnym miejscu na 12 godzi Następnie mięso wyjąć z naczynia, osuszyć i naszpikować cienkimi paskami słonin Mięso oprószyć częścią mąki, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu razem z drobno po-krajaną cebulą, skropić wodą i dusić na małym ogniu pod przykrycie Grzyby umyć, pokrajać w paseczki, usmażyć i dodać do mięsa pod koniec duszenia razem z opłukanymi rodzynkami, koncentratem pomidorowym, winem i śmietaną wymieszaną z pozostałą mąką, doprawi Miękkie mięso pokrajać na porcje ukośnie w poprzek włókien, polać sosem i chwilę jeszcze poddusi Podawać z kluskami i surówkami |
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |