Potrawa: Pieczeń z jelenia po węgiersku |
Składniki: 60 dag udźca lub łopatki bez kości marynata do mięsa 8 dag słoniny 4 dag mąki tłuszcz I/2 szklanki śmietany 8 dag zmielonej Itap lci konserwowej Z dag koncentratu pomidorowego 1-2 żółtka natka pietruszki; sól pieprz i cukier do smaku |
Sposób przygotowania: Mięso umyć, zdjąć błonę, wyżyłować, zalać marynatą i pozostawić w chłodnym miejscu na 12 godzi Następnie mięso wyjąć z naczynia, osuszyć, naszpikować cienkimi paskami słoniny, natrzeć przyprawami i oprószyć częścią mąki, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić wodą i dusić na małym ogniu pod przykrycie Pod koniec duszenia dodać śmietanę wymieszaną z pozostałą mąką, paprykę i koncentrat pomidorów Miękkie mięso pokrajać na porcje ukośnie w poprzek włókien, polać doprawionym sosem połączonym z żółtkami i posiekaną natką i wszystko zapiec Podawać z ryżem i zasmażaną kapustą włoską |
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |