Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Pieczeń z jelenia z parówkami
Składniki:
60 dag udźca lub łopatki bez kości
marynata do mięsa
8 dag słoniny_ 4 dag mąki
tłuszcz
15 dag parówek
2 ob ce papryki czerwonej
5 dag chrzanu tartego
I/2 szklanki śmietany
arka pietruszki; sól
pieprz
cukier i sok z cytryny do smaku _ -
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, zdjąć błonę, wyżyłować, zalać marynatą i pozostawić w chłodnym miejscu na 12 godz. Następnie wyjąć z naczynia, osuszyć, naszpikować cienkimi paskami słoniny, natrzeć przyprawami i oprószyć częścią mąki, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić wodą i dusić na małym ogniu pod przykrycie Parówki obrać z osłonki i pokrajać w plasterki Paprykę pokrajać w kostkę, dodać do mięsa pod koniec duszenia razem z parówkami, chrzanem i śmietaną wymieszaną z pozostałą mąk Miękkie mięso pokrajać na porcje ukośnie w poprzek włókien, polać doprawionym sosem połączonym z posiekaną natką i chwilę poddusi Podawać z ryżem i surówkami
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"