Potrawa: Comber z jelenia po bretońsku |
Składniki: 60 dag combra bez kości marynata do mięsa 2 dag mąki tłuszcz białe wytrawne wino po 10 dag pietruszki selera i marchwi 50 dag jabłek (kwaśnych) I-2 żółtka; sól pieprz gałka muszkatołowa cukier i sok z cytryny do smaku |
Sposób przygotowania: Mięso umyć, zdjąć błonę, wyżyłować, zalać marynatą i pozostawić w chłodnym miejscu na 12 godzi Następnie mięso wyjąć z naczynia, osuszyć, natrzeć przyprawami i oprószyć mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić winem i dusić na małym ogniu pod przykrycie Warzywa pokrajać w paseczki-, podsmażyć i dodać do mięsa pod koniec duszeni Jabłka obrać i po usunięciu gniazd ''nasiennych pokrajać w cząstki Miękkie mięso pokrajać na ' porcje ukośnie w poprzek włókien Sos połączyć z jabłkami i żółtkami, doprawić, polać mięso i zapiec Podawać z ciemniakami drążonymi i surówkami ;, |
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |