Potrawa: Stek z ,jelenia po angielsku |
Składniki: 50 dag udźca bez kości 2 dag mąki tłuszcz 25 dag jabłek 25 dag winogron 1l2 szklanki białego wytrawnego wina; sól pieprz i sok z cytryny do smaku |
Sposób przygotowania: Mięso umyć, zdjąć błonę, wyżyłować i pokrajać ukośnie na porcje Następnie rozklepać tłuczkiem zwilżonym wodą, formować ręką i nożem owalne steki grubości o 2 cm, posypać przyprawami i oprószyć mąką, zrumienić z obu stron Jabłka umyć, obrać, przekrajać na pół, usunąć gniazda nasienne, pokrajać w cząstki, dodać do steków razem z winogronami oraz winem, dusić kilka minut i doprawi Podawać z ryżem i sałatą zieloną |
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |