Potrawa: Filety z ,jelenia a la Henryk IV |
Składniki: 50 dag combra lub udźca bez kości marynata do mięsa 2 dag mąki tłuszcz 20 dag pieczarek 15 dag kury pieczonej bez kości 10 dag majonezu 2-3 łyżki śmietany //2 szklanki śmietanki kremowej łyżka koncentratu pomidorowego jajko na twardo śliwki z wina pomidory i matka pietruszki do dekoracji; sól pieprz i sok z cytryny do smaku |
Sposób przygotowania: Mięso umyć, zdjąć błonę wyżyłować, zalać marynatą i pozostawić w chłodnym miejscu na 12 godzi Następnie wyjąć z naczynia, osuszyć, pokrajać na porcje ukośnie (po dwa kawałki), rozklepać tłuczkiem zwilżonym wodą, formować filety w kształcie liścia, posypać przyprawami i oprószyć mąką, usmaży Pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki, usmaży Po wystudzeniu pieczarki zemleć razem z mięsem z kury, wymieszać z majonezem i śmietaną doprawić, obłożyć filety i ułożyć na półmisek Śmietankę oziębić, ubić, poci koniec ubijania dodać koncentrat pomidorowy, doprawić, ułożyć na filetach i udekorować |
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |