Potrawa: Królik po nicejsku |
Składniki: comber i uda 4 dag mąki tłuszcz czerwone wytrawne wino 15 dag cebuli (dymki lub szalotki) 20 dag małych pieczarek 5 dag oliwek faszerowanych 2 dag kaparów łyżka koncentratu pomidorowego; sól pieprz tymianek rozmaryn i czosnek do smaku |
Sposób przygotowania: Mięso umyć, zdjąć błonę, wyżyłować, posypać przyprawami i oprószyć częścią mąki, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić winem i dusić na małym ogniu pod przykrycie Cebulę i pieczarki oczyścić, opłukać, usmażyć i dodać do mięsa pod koniec duszenia razem z oliwkami, opłukanymi kaparami, koncentratem pomidorowym oraz pozostałą mąką wymieszaną z małą ilością Word Miękkie mięso pokrajać na porcje, polać doprawionym sosem i podgórza Podawać z kluskami i surówkami |
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |