Potrawa: Królik po rzymsku |
Składniki: comber i uda 4 dag mąki oliwa czerwone wytrawne wino 10 dag ogórków konserwowych 2 dag kaparów puszka korków anchois 5 dag keczupu; sól pieprz gulka muszkatołowa i sos sojowy do smaku |
Sposób przygotowania: Mięso umyć, zdjąć błonę, wyżyłować, posypać przyprawami i oprószyć częścią mąki, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić winem, i dusić na małym ogniu pod przykrycie Ogórki pokrajać w półplasterki i 'dodać do mięsa pod koniec duszenia-razem z opłukanymi kaparami, korkami; keczupem i pozostałą mąkę wymieszać małą ilością wody .Miękkie mięs okrajać~ na porcje i pałać doprawionym sosem Podawać z makaronem, sałatą zieloną i z surówkami 68 ' ~ 69 |
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |