Potrawa: Płucka sarnie w sosie cytrynowym |
Składniki: Płuca i serce 50 g masła 1 kieliszek białego wytrawnego wina 1 cebula 1 listek laurowy ziele angielskie 1 łyżka soli 1 łyżeczka cukru pół łyżeczki tymianku otarta skórka z cytryny sok z cytryny 1 łyżeczka mąki. |
Sposób przygotowania: Płuca oddzielone od tchawicy i przekrojone serce dokładnie umyć, włożyć do garnka, zalać osoloną wodą, dodać otartą skórkę z cytryny, ziele angielskie, listek laurowy. Gotować ok. 1,5 godziny. Ugotowane wyjąć, przestudzić i pokroić w cienki „makaron". Zrobić zasmażkę z masła i mąki, dodać pokrojoną drobno cebulę, tymianek, sól, cukier, rozprowadzić przecedzonym wywarem, zagotować, dodać płucka, dokładnie wymieszać, dusić kilka minut. Wlać wino i sok z cytryny, zagotować mieszając. Wielu myśliwych uważa, że nie ma nic lepszego niż sarnie płucka. Jeśli przygotuje się je natychmiast po polowaniu, należy z rozciętej sarny zebrać krew i przyrządzić czarninę, tzn. do przyprawionych sokiem cytrynowym płucek dodać rozkłóconą z octem krew, ugotowane i przetarte przez sito suszone śliwki, rodzynki i kieliszek czerwonego wina. |
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska" |