Potrawa: Płucka sarnie w kwaśnym sosie |
Składniki: Płuca i serce włoszczyzna 1 cebula 1 listek laurowy ćwierć łyżeczki tymianku 10 ziarenek pieprzu sól 50 g masła 1 łyżka mąki 2 ząbki czosnku 3-4 korniszony sok z połowy cytryny pół łyżeczki cukru 1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany. |
Sposób przygotowania: Umyte płuca i serce włożyć do garnka razem z włoszczyzną, listkiem, pieprzem i tymiankiem, zalać osoloną wodą, gotować ok. pół godziny. Wyjąć, osączyć na sicie, pokroić w cienkie paski. Zrobić zasmażkę z masła i mąki, dodać roztarty z solą czosnek, rozprowadzić wywarem (ok. 1,5 szklanki) i stale mieszając gotować ok. 10 minut. Dodać drobno pokrojone korniszony, cukier, sok z cytryny, płuca, doprawić solą do smaku, dusić na małym ogniu ok. 15 minut. Pod koniec duszenia wlać śmietanę. |
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska" |