Potrawa: Pasztet z królika I |
Składniki: przodek tłuszcz 15 dag cebuli 15 dag bułki 3/4 szklanki śmietany 4 żółtka natka pietruszki 20 dag pieczarek IS dag szynki wędzonej 4 dag kaparów; sól pieprz galka muszkatołowa i przyprawa do zup do smaku |
Sposób przygotowania: Mięso umyć, podsmażyć razem z obraną, opłukaną i rozdrobnioną cebulą, skropić wodą i dusić na małym ogniu pod przykrycie Miękkie mięso wyjąć z naczynia, oddzielić od kości i włożyć ponownie do naczynia razem z rozdrobnioną bułką, chwilę poddusi Następnie zemleć trzy razy - używając sita pasztetowego, połączyć ze śmietaną, żółtkami i posiekaną natką, doprawi Pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki i usmaży Szynkę pokrajać również w paseczek Przygotowaną masę włożyć do naczynia wysmarowanego tłuszczem, i wyłożonego folią aluminiową lub pergaminem, przekładając pieczarkarni i szynką oraz przesypując opłukanymi kaparami, wyrównać powierzchnię, przykryć- folią: Wstawić naczynie pasztetem do większego naczynia z wrzącą wodą i gotować na parze o 50 minu Po ugotowaniu zapiec w gorącym piekarnik Gotowy pasztet wyjąć z formy i udekorować |
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |