Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Pasztet z królika II
Składniki:
przodek
po 25 dag wieprzowiny i cielęciny bez kości
20 dag cebul tłuszcz
1/2 szklanki śmietany
1/4 szklanki koniaku
4 jajka
5 dag orzechów włoskich bez łupin
10 dag tartego chleba razowego; sól
pieprz
curry i przyprawa do zup do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, pokrajać na mniejsze kawałki, dodać rozdrobnioną cebulę, pod-smażyć, skropić wodą i dusić na małym ogniu pod przykrycie Miękkie mięso wyjąć z naczynia i oddzielcie od Kośce Po wystudzeniu zemleć trzy razy używając sita pasztetowego, połączyć że śmietaną, koniakiem, żółtkami, sparzonymi, obranymi ze skórki i startymi orzechami, chlebem i ubitą pianą z białek, doprawi Formę wysmarować tłuszczem, wyłożyć folią aluminiową lub pergaminem, nałożyć przygotowaną masę, wyrównać powierzchnię i upiec w średnio nagrzanym piekarnik Po upieczeniu wystudzić, wyjąć z formy i udekorować
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"