Potrawa: Pasztet z królika II |
Składniki: przodek po 25 dag wieprzowiny i cielęciny bez kości 20 dag cebul tłuszcz 1/2 szklanki śmietany 1/4 szklanki koniaku 4 jajka 5 dag orzechów włoskich bez łupin 10 dag tartego chleba razowego; sól pieprz curry i przyprawa do zup do smaku |
Sposób przygotowania: Mięso umyć, pokrajać na mniejsze kawałki, dodać rozdrobnioną cebulę, pod-smażyć, skropić wodą i dusić na małym ogniu pod przykrycie Miękkie mięso wyjąć z naczynia i oddzielcie od Kośce Po wystudzeniu zemleć trzy razy używając sita pasztetowego, połączyć że śmietaną, koniakiem, żółtkami, sparzonymi, obranymi ze skórki i startymi orzechami, chlebem i ubitą pianą z białek, doprawi Formę wysmarować tłuszczem, wyłożyć folią aluminiową lub pergaminem, nałożyć przygotowaną masę, wyrównać powierzchnię i upiec w średnio nagrzanym piekarnik Po upieczeniu wystudzić, wyjąć z formy i udekorować |
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |