Potrawa: Potrawka z sarny |
Składniki: 60 dog łopatki lub żeberek po 8 dog selera porów i pietruszki 6 dog marchwi 2 dog mada lub margaryny 2 dog mąki 1/2 szklanki śmietany 2 dog migdałów 10 dog jabłek 4 dog dżemu pomarańczowego lub brzoskwiniowego; sól biały pieprz i rozmaryn do smaku |
Sposób przygotowania: Mięso umyć, zalać wrzącą osoloną wodą i ugotować na małym ogniu pod przykrycie Warzywa umyć, obrać, opłukać, dodać do mięsa pod koniec gotowani Miękkie mięso wyjąć z naczynia, usunąć kości i pokrajać na kawałki Masło rozgrzać, wsypać mąkę, zasmażyć nie rumieniąc, rozprowadzić zimnym wywarem (szklanka) i śmietaną, szybko mieszając trzepaczką, zagotować i gotować kilka minu Migdały sparzyć, obrać ze skórki Jabłka umyć, obrać, przekrajać na pół, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce z dużymi otworami, połączyć z sosem, migdałami, dżemem, mięsem i przyprawami, chwilę poddusić i doprawi Podawać z ryżem i sałatą zieloną |
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |