Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Pasztet z sarny II
Składniki:
2 kg łopatki sarniej
wątróbka z sarny
600 g słoniny
2 cebule
pół kieliszka czerwonego wytrawnego wina
50 g koniaku
1 szklanka rosołu
po 5-6 ziarenek pieprzu i ziela angielskiego
6-8 ziarenek jałowca
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
3 jajka.
Sposób przygotowania:
Pokrojone w spore kawałki mięso i 450 g słoniny przesmażyć krótko, przełożyć do rondla, dodać cebulę, pieprz, jałowiec, sól, pod-lać rosołem i dusić pod przykryciem ok. 1,5 godziny. Na pół godziny przed zakończeniem duszenia dołożyć wątróbkę. Odstawić z kuchenki, ostudzić, przepuścić 2 razy przez maszynkę, przetrzeć przez sito, dodać sól, pieprz, gałkę, koniak i wino oraz jajka. Dokładnie wy-robić masę. Formę pasztetową wyłożyć paskami słoniny, wypełnić masą, na wierzchu ułożyć cienkie plastry słoniny, przykryć folią, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. godziny lub ugotować na parze.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"