Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: ZAJĄC PO REGENCKU
Składniki:
- skoki
mleko
białe wytrawne wino
50 dag mąki
2 dag miodu naturalnego
4 dag drożdży
4 jajka
łyżeczka otartej skórki cytrynowej
10 dag masła lub margaryny
25 dag pieczarek
10 dag żółtego sera
sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, zalać mlekiem i winem, posolić i ugotować na małym ogniu pod przykryciem. Następnie wyjąć, usunąć kości i pokrajać w paseczki. Mąkę przesiać do naczynia, dodać miód roztarty z drożdżami, wywar (szklanka), żółtka, skórkę cytrynową i roztopione masło, zmiksować i pozostawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wymieszać z ubitą na sztywno pianą z białek, przełożyć do płaskiej formy wysmarowanej tłuszczem, wyrównać powierzchnię. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki, połączyć z mięsem, doprawić, rozłożyć na przygotowanym cieście, posypać startym serem, upiec. Podawać z czerwonym wytrawnym winem
Źródło: "Kuchnia Królewska"