Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Flaki z jelenia
Składniki:

Sposób przygotowania:
Po wypatroszeniu jelenia oddzielamy żołądek od jelit, przecinamy wzdłuż i wysypujemy nie do końca strawione resztki żeru, jak w pobliżu jest woda lub podłodze do domu wypłukujemy w rzece, strumyku, w wodzie. W domu bardzo dokładnie umyć, zapach trochę lichy, szczególnie księgi. zalać zimną mocno osoloną wodą i zostawić na 24h w zimnym miejscu, ja w garażu, tę czynność powtórzyć zmieniając wodę na 24h. Zagotować, dokładnie obrać ze naskórka, tłuszczu i innych niejadalnych części. Oczyszczone, pokroić w paski, bardzo dużo warzyw pokrojonych w kostkę ,tudzież w paski, dużo ziół wg. wyboru, majeranku można więcej, doprawić na ostro i gotować do miękkości. Podawać z pszenną bułeczką, zapewniam mają całkiem inny smak niż wołowe, pyzatym jak sami zrobimy , to wiemy, że czysto i dobrze zrobiliśmy.
Źródło: Forum lowiecki.pl