Potrawa: Zając po myśliwsku I |
Składniki: Udziec 100 g słoniny po ćwierć łyżeczki pieprzu i papryki 1 cebula pół szklanki czerwonego wina 1 łyżka tartego razowego chleba pół szklanki rosołu sól 1 cytryna 1 szklanka zsiadłego mleka. |
Sposób przygotowania: Wyżyłowany i umyty udziec ułożyć w kamiennym garnku, zalać zsiadłym mlekiem, wynieść na noc w chłodne miejsce. Wyjąć z mleka, osuszyć, pokroić w plastry. Słoninę pokroić w cienkie plastry. Układać w rondlu warstwami: słoninę, mięso, drobno pokrojoną cebulę. Przesypywać pieprzem, solą i papryką. Skropić sokiem z cytryny. Wstawić do nagrzanego piekarnika, przykryć i piec ok. 45 minut. W czasie pieczenia skrapiać wodą. Zagotować tarty chleb z rosołem, przetrzeć przez sito, wymieszać z winem. Uzyskanym sosem polać zająca i piec jeszcze ok. 20 minut. |
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska" |