Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Zając po myśliwsku II
Składniki:
Zając
8 ząbków czosnku
1 łyżeczka zmielonego rozmarynu
otarta skórka i sok z 1 cytryny
sól
pieprz
3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
3 łyżki masła
2 łyżki tartego żółtego sera.
Sposób przygotowania:
Sprawionego i umytego zająca natrzeć solą, ułożyć w brytfannie, obłożyć plasterkami masła i upiec w piekarniku, często polewając sosem z pieczenia. Upieczonego zająca pokroić na porcje, wyjąć kości. Żaroodporny półmisek nasmarować masłem. Ułożyć w nim mięso, posypać pieprzem, otartą skórką z cytryny, rozmarynem i drobniutko posiekanym czosnkiem, polać sosem spod pieczenia i sokiem z cytryny. Obłożyć plasterkami masła, posypać zieloną pietruszką i tartym serem, wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać ok. 30 minut.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"