Potrawa: Zając po myśliwsku II |
Składniki: Zając 8 ząbków czosnku 1 łyżeczka zmielonego rozmarynu otarta skórka i sok z 1 cytryny sól pieprz 3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki 3 łyżki masła 2 łyżki tartego żółtego sera. |
Sposób przygotowania: Sprawionego i umytego zająca natrzeć solą, ułożyć w brytfannie, obłożyć plasterkami masła i upiec w piekarniku, często polewając sosem z pieczenia. Upieczonego zająca pokroić na porcje, wyjąć kości. Żaroodporny półmisek nasmarować masłem. Ułożyć w nim mięso, posypać pieprzem, otartą skórką z cytryny, rozmarynem i drobniutko posiekanym czosnkiem, polać sosem spod pieczenia i sokiem z cytryny. Obłożyć plasterkami masła, posypać zieloną pietruszką i tartym serem, wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać ok. 30 minut. |
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska" |