Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Zając po dalmatyńsku
Składniki:
Zając
300 g wędzonego boczku
8 ząbków czosnku
gałązka szałwii i gałązka rozmarynu lub po ćwierć łyżeczki ziół suszonych
1 cebula
3 marchewki
3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
sól
1 łyżka masła
2 szklanki zsiadłego mleka. Sok i otarta skórka z 2 cytryn
1 kieliszek czerwonego słodkiego wina
1 łyżka masła
1 łyżeczka mąki.
Sposób przygotowania:
Sprawionego i umytego zająca ułożyć w kamiennym garnku, zalać zsiadłym mlekiem, wynieść na noc w chłodne miejsce. Opłukać, osuszyć, naszpikować cienkimi plasterkami boczku i połową czosnku, natrzeć solą. Ułożyć w brytfannie, obłożyć pokrojoną w plasterki cebulą i marchewką, posypać posiekanymi ziołami, obłożyć plasterkami masła, piec w średnio nagrzanym piekarniku ok. 1,5 godziny, często polewając sosem z pieczenia i lekko skrapiając wodą. Upieczonego zająca pokroić na porcje, wyjąć kości. Przygotować sos: Zrobić zasmażkę z masła i mąki, rozprowadzić winem i sokiem z cytryny, dodać otartą skórkę z cytryny i drobniutko roztarty czosnek. Żaroodporny półmisek nasmarować masłem, ułożyć mięso, posypać zieloną pietruszką oraz drobno posiekanym czosnkiem. Sos z pieczenia przetrzeć przez sito i połączyć z sosem cytrynowym. Sosem zalać mięso, wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać ok. 20 minut.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"