Potrawa: Kuropatwy dla smakoszów |
Składniki: 2 kuropatwy 100 g słoniny 50 g pieczarek 50 g gęsich wątróbek 1 kieliszek czerwonego wina 100 g masła sól pieprz pół bułki paryskiej. |
Sposób przygotowania: Oczyszczone i umyte, natarte solą i owinięte cienkimi plasterkami słoniny kuropatwy upiec w piecyku. Upieczone ostudzić, oddzielić mięso z piersi, a pozostałe mięso razem ze słoniną przepuścić przez maszynkę. Dodać sos z pieczenia i wino, dusić chwilę na małym ogniu. Ogniotrwały półmisek wysmarować masłem. Układać warstwami farsz, piersi kuropatw, pokrojone w plasterki pieczarki. Na wierzchu ułożyć gęsie wątróbki. Posypać solą i pieprzem, wstawić do nagrzanego piekarnika, zapiekać ok. 20 minut. Na maśle usmażyć grzanki z bułki. Gorące grzanki ułożyć na podgrzanym półmisku, obłożyć za-pieczonymi kuropatwami. |
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska" |