Potrawa: Kuropatwy po prowansalsku |
Składniki: 2 kuropatwy 100 g słoniny 1 łyżka koncentratu pomidorowego ćwierć łyżeczki cukru pół szklanki czerwonego wytrawnego wina sól pieprz ćwierć łyżeczki tymianku 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka soku z cytryny 50 g masła. |
Sposób przygotowania: Oczyszczone i umyte kuropatwy natrzeć solą utartą z czosnkiem, posypać tymiankiem i pieprzem, skropić sokiem z cytryny, zostawić na 2-3 godziny w chłodnym miejscu. Następnie owinąć je plastrami Słoniny, obwiązać nitką, ułożyć w brytfannie, polać stopionym masłem, upiec w nagrzanym piekarniku. W czasie pieczenia polewać winem wymieszanym z przecierem pomidorowym i cukrem. Pod koniec pieczenia kuropatwy wyjąć i odwinąć ze słoniny. Słoninę pokroić w kostkę, dodać do sosu. Kuropatwy podzielić na połówki, włożyć do sosu, piec jeszcze kilka minut, tak aby ptaki się zrumieniły. |
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska" |