Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Zając z kapustą
Składniki:
Zając
1 szklanka kwaśnej
gęstej śmietany
50 g słoniny
sól
pieprz. 1
5 kg kwaszonej kapusty
250 g stopionego masła
sól
pieprz.
Sposób przygotowania:
Umytego i oczyszczonego zająca naszpikować słoniną, posypać solą i pieprzem i upiec w nagrzanym piekarniku, polewając w czasie pieczenia 2-3 łyżkami stopionego masła i skrapiając wodą. Pod koniec pieczenia zalać zająca śmietaną. Odciśniętą kwaszoną kapustę drobno pokroić, ułożyć w garnku zalać stopionym masłem, dodać sól i szczyptę pieprzu. Dusić pod przykryciem ok. 1 godziny. Pokrojonego na porcje zająca ułożyć na ogniotrwałym półmisku polać sosem, obłożyć kapustą. Zapiekać przez ok. 10 minut.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"