Potrawa: Kuropatwy w sosie porzeczkowym |
Składniki: 2 kuropatwy sól 1 łyżka soku z cytryny pół łyżeczki tymianku 100 g masła 200-250 g porzeczek 2 łyżki cukru 1 szklanka białego wytrawnego wina kawałek cynamonu 2 goździki otarta skórka z połowy cytryny i z pomarańczy 1 łyżka soku z pomarańczy 1 łyżeczka mąki. |
Sposób przygotowania: Oczyszczone i umyte kuropatwy natrzeć solą, tymiankiem, skropić sokiem z cytryny i zostawić w chłodnym miejscu na 2-3 godziny. Następnie podzielić je na połówki, zrumienić na maśle, przełożyć do rondla, skropić winem i dusić pod przykryciem, często skrapiając wodą, winem i polewając wytworzonym sosem. Porzeczki zagotować w pozostałym winie z dodatkiem cukru, cynamonu, goździków, otartych skórek i soku z pomarańczy. Zrobić zasmażkę z masła i mąki, wymieszać z porzeczkami. Przetarty przez sito sos wlać do kuropatw i dusić, aż kuropatwy będą miękkie. |
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska" |