Potrawa: Kuropatwy duszone w sosie pomarańczowym |
Składniki: 2 kuropatwy 70 g szynki 50 g pieczarek sól pieprz otarta skórka z cytryny 1 kieliszek białego wina 1 5 łyżeczki cukru drobno pokrojona skórka z pomarańczy sok z pomarańczy 100 g masła 1 marchewka 1 pietruszka ćwierć selera. |
Sposób przygotowania: Jarzyny zetrzeć na tarce, ugotować w niewielkiej ilości osolonej wody, 'przetrzeć przez sito, wymieszać z łyżką masła. Kuropatwy oczyścić i umyć, natrzeć solą, obsmażyć na maśle, przełożyć do rondla, dodać pokrojoną w paseczki szynkę i pieczarki, chwilę smażyć. Dodać przetarte warzywa, otartą skórkę z cytryny, podlać winem i dusić pod przykryciem ok. 30 minut. Utrzeć cukier z drobno posiekaną skórką pomarańczową i sokiem z pomarańczy, wlać do sosu, lekko wymieszać i dusić pod przykry-ciem, aż kuropatwy będą miękkie. |
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska" |