Potrawa: Kuropatwy duszone w czerwonej kapuście |
Składniki: 2 kuropatwy 100 g słoniny 50 g masła główka czerwonej kapusty (ok. 1 kg) 2 cebule 1 łyżeczka mąki sól sok z połowy cytryny pół łyżeczki cukru 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina kawałek cynamonu 1-2 goździki szczypta gałki muszkatołowej. |
Sposób przygotowania: Oczyszczone i umyte kuropatwy natrzeć solą, naszpikować słoniną, obsmażyć na maśle i dusić pod przykryciem, skrapiając winem. Poszatkowaną kapustę zalać osolonym wrzątkiem, doprowadzić do wrzenia, przelać na sito. W rondlu rozpuścić łyżkę masła, dodać kapustę i drobno pokrojone cebule. Chwilę dusić, następnie wlać wino, dodać cukier, cynamon, goździki, gałkę i sok z cytryny i dusić ok. 15 minut. Podzielone na połówki kuropatwy włożyć do kapusty, wlać sos, w którym się dusiły i dusić razem, aż kuropatwy będą miękkie. |
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska" |