Potrawa: Zając w ziołach |
Składniki: Comber i udziec 100 g słoniny 1 łyżka masła 1 cebula 1 łyżeczki mąki sól 1 szklanka śmietany. Marynata: 3 ząbki czosnku po 4-6 ziarenek ziela angielskiego i pieprzu 6-8 ziarenek jałowca 1 listek laurowy 1 łyżeczka tymianku pół~ łyżeczki cząbru pół łyżeczki bazylii 1 szklanka czerwonego wina. |
Sposób przygotowania: Umyte i obrane z błon mięso ciasno ułożyć w kamiennym garnku. Zalać przestudzoną marynatą, przykryć talerzem, obciążyć i wynieść w chłodne miejsce na 4-5 dni. Codziennie przekręcać mięso. Po wyjęciu z marynaty mięso osuszyć ściereczką i natrzeć solą, cebulę pokroić w drobną kosteczkę, zeszklić na maśle, przełożyć do brytfanny. Mięso pokroić na części, ułożyć na cebuli, wstawić do na-grzanego piekarnika, piec ok. 1 godziny, często polewając przecedzoną marynatą. Pod koniec pieczenia polać śmietaną wymieszaną z mąką. Przed podaniem na stół sos przetrzeć przez sito. |
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska" |