Potrawa: Dzika kaczka pieczona z czosnkiem |
Składniki: Kaczka sól pieprz po ćwierć łyżeczki kminku i majeranku 1 cebula 3 ząbki czosnku pół szklanki białego wytrawnego wina 100 g słoniny 100 g masła. |
Sposób przygotowania: Sprawioną kaczkę umyć, włożyć do garnka, zalać wrzącą osoloną wodą, gotować ok. 10 minut, wyjąć, ostudzić. Następnie dokładnie naszpikować słoniną, natrzeć solą, pieprzem, kminkiem i majerankiem (z zewnątrz i wewnątrz), zostawić w chłodnym miejscu na 1-2 godziny. W rondlu zeszklić na maśle drobno pokrojoną cebulę i czosnek, włożyć kaczkę, opiekać ze wszystkich stron ok. 10 minut. Teraz wstawić do nagrzanego piekarnika i piec, podlewając winem. |
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska" |