Potrawa: Dzika kaczka duszona z jabłkami i pomidorami |
Składniki: Kaczka sól pieprz 100 g masła 100 g słoniny włoszczyzna 1 cebula 1 szklanka rosołu 2 goździki po 5 ziarenek pieprzu i jałowca 1 listek laurowy 3 pomidory 2 winne jabłka pół szklanki białego wytrawnego wina szczypta cukru 1 łyżeczka mąki. |
Sposób przygotowania: Sprawioną i umytą kaczkę zalać wrzątkiem, gotować ok. 10 minut. Wyjąć przestudzić, naszpikować słoniną, natrzeć solą i pieprzem, obsmażyć na maśle, przełożyć do rondla. Na maśle spod kaczki zeszklić pokrojoną cebulę i utartą na tarce włoszczyznę, dodać do kaczki. Całość podlać rosołem, włożyć korzenie i dusić pod przykry-ciem. Pomidory i jabłka pokroić w ćwiartki, dołożyć do kaczki. Dusić ok. 30 minut. Miękką kaczkę wyjąć, podzielić na porcje. Zrobić zasmażkę z masła i mąki, rozprowadzić winem, wlać do rondla. Zagotować, przetrzeć przez sito, doprawić do smaku szczyptą cukru, solą, włożyć porcje kaczki i chwilę dusić razem. Podawać polaną sosem. |
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska" |