Potrawa: Dzika kaczka w sosie kaparowym |
Składniki: Kaczka sól pieprz 1 łyżeczka soku z cytryny otarta skórka z cytryny 2 łyżki masła 1 łyżeczka mąki 2 łyżki kaparów 2 łyżki pokrojonych w kosteczkę korniszonów 100 g słoniny 1 szklanka rosołu. |
Sposób przygotowania: Oczyszczoną i umytą kaczkę natrzeć solą i pieprzem, naszpikować słoniną, zrumienić na maśle, podlać rosołem i dusić pod przykryciem. Miękką wyjąć, podzielić na porcje. Zrobić zasmażkę z masła i mąki, zagęścić sos, doprawić do smaku sokiem z cytryny, dodać otartą skórkę z cytryny, zagotować, przetrzeć przez sito, dodać kapary i korniszony, włożyć porcje kaczki, chwilę trzymać na małym ogniu bez przykrycia. |
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska" |