Potrawa: Dzika kaczka w sosie z czarnych porzeczek |
Składniki: Kaczka 50 g słoniny; 250 g czarnych porzeczek 1 cebula sok z cytryny 1 łyżka musztardy sól pieprz szczypta cukru 100 g masła 1 kieliszek czerwonego wina. |
Sposób przygotowania: Sprawioną i umytą kaczkę natrzeć solą, pieprzem, skropić sokiem z cytryny, naszpikować słoniną, piec na rożnie, polewając masłem. Drobno pokrojoną cebulę zeszklić na maśle, dodać porzeczki, musztardę, sok z cytryny, cukier, szczyptę soli, dusić kilka minut. Zrobić zasmażkę z masła i mąki. Rozprowadzić winem, dodać do po-rzeczek, zagotować, przetrzeć przez sito. Upieczoną kaczkę podzielić na porcje, ułożyć na wysmarowanym masłem żaroodpornym półmisku, polać sosem, wstawić na kilka mi-nut do nagrzanego piekarnika. |
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska" |