Potrawa: Dzika kaczka nadziewana rodzynkami i migdałami |
Składniki: Kaczka 100 g słoniny 1 łyżka masła po ćwierć łyżeczki tymianku i majeranku szczypta jałowca sól pół szklanki gęstej śmietany sok z cytryny. Nadzienie: 2 cebule pół łyżki masła wątróbka z kaczki 2 łyżki prze-sianej tartej bułki 50 g migdałów 50 g rodzynek pół łyżeczki cukru szczypta gałki muszkatołowej sól szczypta pieprzu 1 jajko. |
Sposób przygotowania: Sprawioną i umytą kaczkę natrzeć wewnątrz i z zewnątrz solą, tymiankiem, majerankiem, jałowcem, skropić sokiem z cytryny, zostawić na 2-3 godziny w chłodnym miejscu. Przygotować nadzienie: Wątróbkę drobno posiekać, migdały i rodzynki sparzyć. Migdały obrać ze skórki, posiekać. Drobno pokrojoną cebulę zeszklić na maśle, przestudzić, wymieszać z tartą bułką, wątróbką, migdałami, rodzynkami, jajkiem i solą, pieprzem, gałką i cukrem. ' Nadziać kaczkę, zaszyć, ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze i piec w nagrzanym piekarniku, często polewając masłem. Pod koniec pieczenia polać śmietaną. |
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska" |