Potrawa: Dzika kaczka w winie |
Składniki: 2 cyranki 1 szklanka rosołu 2-3 cebule 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina sok i otarta skórka z cytryny sól pieprz 1 łyżeczka majeranku ćwierć łyżeczki imbiru szczypta cukru 1 łyżka masła jabłka. |
Sposób przygotowania: Oczyszczone i umyte kaczki natrzeć solą, majerankiem, imbirem, zostawić na 2-3 godziny w chłodnym miejscu, a następnie zrumienić na maśle. Upiec jabłka. Pokrojoną w plastry cebulę zeszklić w głębokim rondlu na maśle, włożyć zrumienione kaczki, podlać rosołem, dusić pod przykryciem ok. pół godziny. Dodać otartą skórkę i sok z cytryny oraz wino. Dusić kaczki aż będą miękkie. Miękkie kaczki podzielić na porcje, ułożyć na gorącym półmisku, obłożyć pieczonymi jabłkami. Sos doprawić solą, pieprzem i cukrem, odparować. Podawać w sosjerce. |
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska" |