Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Potrawa z zająca z foremek
Składniki:
Przodek zajęczy
50 g masła
50 g słoniny
1 cebula
1 kieliszek wina
po ćwierć łyżeczki pieprzu i jałowca
1 jajko
pół szklanki rosołu
3-4 pieczarki. Sos: 100 g cebuli
1 łyżka masła
1 łyżeczka mąki
sok z połowy cytryny
szczypta cukru
1 szklanka rosołu
pół szklanki śmietany
sól. Ryż z pomidorami: 1 szklanka ryżu
200 g pomidorów
50 g masła
2łyżki tartego żółtego sera
1 łyżeczka soli.
Sposób przygotowania:
W rondlu stopić pokrojoną w kostkę słoninę, włożyć zająca, usmażyć. Na maśle zeszklić pokrojoną w plasterki cebulę, dodać do zająca, wlać rosół i dusić pod przykryciem. Gdy mięso miękkie, przestudzić, obrać z kości i razem z pieczarkami 2-3 krotnie przepuścić przez maszynkę, dodając sos i cebulę, w której się zając dusił. Dokładnie wy-mieszać z jajkiem i kieliszkiem wina. Doprawić do smaku solą, pieprzem i jałowcem. Małe foremki wysmarować masłem, każdą wypełnić farszem, przykryć, wstawić do nagrzanego piekarnika. Wypiekać ok. 40 minut. Udusić na maśle umyte pomidory. Przetrzeć przez sito. Przetarte pomidory włożyć do garnka, zalać ok. 1 litrem przegotowanej wody, dodać masło i sól. Zagotować. Na gotującą wodę wrzucić opłukany ryż, zagotować, a następnie wypiec w nagrzanym piekarniku. Gorący ryż wybrać do miski, dokładnie wymieszać ze startym serem. Żaroodporny półmisek wysmarować masłem, włożyć ryż, porządnie przycisnąć i wstawić na 5-10 minut do nagrzanego piekarnika. Przygotować biały sos: zeszklić na maśle pokrojoną w kosteczkę cebulę, zalać rosołem i dusić pod przykryciem, aż będzie miękka, wówczas dodać wymieszaną z mąką śmietanę. Sos przetrzeć przez sito, doprawić solą, cukrem, sokiem z cytryny. Podgrzać. Na środku ogrzanego półmiska ułożyć ryż z pomidorami, obłożyć wkoło babkami z foremek, polać białym sosem.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"