Potrawa: Gulasz z zająca (Turcja) |
Składniki: 1 zając sprawiony podzielony na parę części (w ten sposób można przyrządzić również wołowinę i cielęcinę) 1-2 małych cebulek lub 3 duże pokrajane w ćwiartki 1 szklanka soku pomidorowego 2 goździki 1 /2 litra wody 1/4 szklanki oliwy lub oleju jadalnego 2-4 posiekane ząbki czosnku kilka rodzynków lub suszonych śliwek 1 pokruszony listek laurowy sól pieprz i cukier do smaku |
Sposób przygotowania: 1. Kawałki zająca włożyć do żaroodpornego naczynia lub do brytfanny ze szczelnym przykryciem. 2. Pozostałymi składnikami polać zająca. 3. Wstawić do nagrzanego piekarnika (150o C) i piec pod przykryciem przez kilka godzin (czym dłużej zając się piecze tym smaczniejszy), kilkakrotnie zamieszać. W razie potrzeby dolać 1/4 szklanki wody. Można także w czasie pieczenia wlać 1 /2 szklanki białego lub czerwonego wytrawnego wina. 4. Sos przetrzeć przez sito. 5. Kawałki mięsa ułożyć na gorącym, półmisku, polać sosem. 6. Podawać z ziemniakami puree lub ze świeżym białym pieczywem i zieloną sałatą. Proporcja dla 6-8 osób |
Źródło: "Kuchnia Cartall" |