Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Sałatka z zająca pikantna
Składniki:
500 g pieczonego zająca
6 małych kiszonych ogórków
4 sardele
1 łyżka kaparów
1 małe winne jabłko
3 pomidory
1 łyżka usiekanej zielonej pietruszki
sól
pieprz
szczypta cukru. Sos: 3 łyżki majonezu
2 łyżki gęstej
kwaśnej śmietany
1 łyżeczka musztardy
1 łyżka galaretki porzeczkowej
1 łyżeczka estragonu
sok z pół cytryny
1 drobno pokrojona cebula.
Sposób przygotowania:
Przygotować sos, dokładnie mieszając jego składniki. Mięso, sardele, ogórki, jabłko i pomidory pokroić w kostkę, dodać kapary, sól, pieprz, cukier i delikatnie wymieszać z sosem. Sałatkę przełożyć do salaterki, posypać zieloną pietruszką. Na godzinę przed podaniem sałatkę wstawić do lodówki.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"