Potrawa: Kuropatwy z truflami (Pernici tartufate) |
Składniki: 4 kuropatwy i oddzielnie ich wątróbki 4 grzanki z pszennego chleba 8 plasterków tłustej surowej szynki 40 g masła i dodatkowo 20 g masła na grzanki 40 g białych trufli 2 liście laurowe 2 gałązki szałwii 1 ząbek posiekanego czosnku 1 1/2 szklanki białego wytrawnego wina 2 łyżki koniaku sól pieprz |
Sposób przygotowania: Dostatecznie skruszałe kuropatwy starannie oczyścić, posolić wewnątrz i włożyć do ich środków po kilka listków szałwii; następnie popieprzyć i posolić po wierzchu. Każdą kuropatwę obłożyć dwoma plasterkami szynki i obwiązać nićmi. Tak przygotowane kuropatwy włożyć do odpowiedniego rondla na rozgrzane masło i smażyć na małym ogniu. Podsmażone kuropatwy polać winem i koniakiem, przyprawić szałwią, liśćmi laurowymi i włożyć na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 150"C. Z upieczonych kuropatw zdjąć nici i usunąć plasterki szynki. Sos przecedzić i na małym ogniu gotować w nim wątróbki. Następnie wątróbki rozetrzeć z czosnkiem, włożyć z powrotem do sosu i trzymać na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Kuropatwy podawać- na gorącej grzance, polane bardzo gorącym sosem i obłożone cienkimi płatkami trufli. |
Źródło: "Kuchnia Cartall" |