Potrawa: Zając po francusku 35 min – kuchnia z szybkowaru |
Składniki: Przodek i podróbki 1 zająca 15 dag chudego boczku wędzonego 3 duże cebule 5 dag tłuszczu 1 łyżka mąki 5-6 ziaren jałowca 1 listek laurowy 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki mielonej (kto lubi może dodać trochę ostrej) 2 kieliszki czerwonego wina ; siekana natka pietruszki sól do smaku; 0 5 szklanki wody |
Sposób przygotowania: Mięso zająca obrać dokładnie z błon i porąbać na nieduże kawałki, podroby pokroić. Rozgrzać w szybkowarze tłuszcz obrumienić na nim mięso z podrobami, wrzucić pokrojony w słupki boczek i w grubą kostkę cebulę, wlać wodę. Szybkowar zamknąć i ogrzewać 35 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po tym czasie szybkowar otworzyć, potrawę posolić, dodać zgniecione ziarna jałowca, listek laurowy, paprykę i wino, posypać mąką i kilka razy zagotować. Przed podaniem posypać natką pietruszki. Podawać z ryżem, kaszką krakowską lub potłuczonymi kartoflami. |
Źródło: "Kuchnia Cartall" |