Potrawa: Zajęczy gulasz z przodka i podrobów |
Składniki: Przodek i podroby z 1 zająca 15 dag parówek lub kiełbasy 3 duże cebule 6 dag tłuszczu 1 łyżkę mąki 0 5 szklanki śmietany 5-6 ziaren jałowca; siekana natka pietruszki i sól do smaku 1 szklanka wody |
Sposób przygotowania: Mięso skruszałego zająca obrać dokładnie z błon, pokroić razem z podrobami na niewielkie kawałki. Rozgrzać w szybkowarze tłuszcz, podrumienić na nim mięso z podrobami, włożyć oczyszczoną i pokrojoną cebulę i też razem podsmażyć do lekkiego zrumienienia. Dodać pokrojone w grube plastry parówki (jeśli kiełbasa, to w kostkę). Posolić, dodać rozgnieciony jałowiec, wlać wodę. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 25 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po otwarciu szybkowaru wymieszać z połączoną z mąką śmietaną. Przed podaniem posypać natką pietruszki. |
Źródło: "Kuchnia Cartall" |