Potrawa: Sałatka z dziczyzny |
Składniki: 20 dag pieczonej dziczyzny (resztki) 1 mała cebula _ 1 pęczek zielonej pietruszki 10 dag pieczarek 1 główka sałaty. do sosu: sól pieprz 1 łyżka galaretki z czarnych porzeczek lub z jeżyn 1 łyżka musztardy 1 łyżka tartego chrzanu 1 łyżka octu winnego 1 łyżka oleju sałatkowego do przybrania: 1 pomidor cytryna lub pomarańcza ogórek szczypiorek natka pietruszki |
Sposób przygotowania: Mięso pokrajać w paski lub w drobną kostkę, dodać cebulę pokrajaną w cienkie plasterki, drobno posiekaną natkę pietruszki oraz umyte, oczyszczone (lecz nie obrane ze skórki) grzyby. Z podanych składników sporządzić sos, dokładnie wymieszać. Gotowym sosem polać sałatkę, wymieszać, przykryć i wstawić do lodów-ki na 1-2 godzin, aby nabrała aromatu. Płaski pół-misek wyłożyć liśćmi sałaty (umytymi uprzednio i dokładnie osączonymi) i umieścić na nim schłodzoną sałatkę. Przybrać ją plasterkami pomidora, cytryny lub pomarańczy, listkami pietruszki, posiekanym szczypiorkiem oraz ogórkiem. Podawać z tostami. |
Źródło: Mari Lajos "Dania z dziczyzny" |