Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Zrazy z zająca zawijane z sardelami
Składniki:
Comber i uda
sól
pieprz
100 g słoniny
3 sardele
pół szklanki białego wytrawnego wina
4 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
1 łyżeczka mąki
2łyżki masła
1 łyżka usiekanej zielonej pietruszki.
Sposób przygotowania:
Odżałowane, umyte i obrane z kości mięso pokroić na plastry, zbić tłuczkiem, posypać solą i pieprzem. Na każdym kawałku mięsa położyć cieniutki plasterek słoniny i kawałek sardeli. Zrazy zwinąć, obwiązać nitką, obsmażyć ze wszystkich stron. Usmażone zrazy przełożyć do rondla wyłożonego cienkimi plasterkami słoniny, zalać winem i dusić pod przykryciem. Gdy zrazy miękkie, wlać do nich śmietanę wymieszaną z mąką i zieloną pietruszką, chwilę trzymać na małym ogniu.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"