Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Potrawka z zająca z boczkiem
Składniki:
Uda i łopatki z zająca
sól
pieprz
1 łyżka soku z cytryny
2 cebule
150 g- wędzonego boczku
1 listek laurowy
1 łyżka masła
1 łyżeczka mąki.
Sposób przygotowania:
Oczyszczone z kości i błon mięso umyć, pokroić w kawałki, posypać solą, pieprzem, skropić sokiem z cytryny, oprószyć mąką, prze-smażyć na maśle. Pokrojony w kostkę boczek stopić w rondlu, dodać pokrojoną w plasterki cebulę i dusić razem ok. 10 minut. Dodać mięso i listek laurowy, lekko skropić wodą i dusić ok. 1 godziny na małym ogniu.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"