Potrawa: Przodek zajęczy ze śmietaną |
Składniki: Przodek zajęczy wraz z płuckami wątróbką i sercem 1 cebula 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 100 g wędzonego boczku po 5 ziarenek ziela angielskiego i pieprzu 1 listek laurowy 1 łyżka mąki pół szklanki gęstej kwaśnej śmietany sól. Marynata: sok z cytryny pół szklanki wody 1 cebula po 4-5 ziaren pieprzu i ziela angielskiego listek laurowy. |
Sposób przygotowania: Wyżyłowane i obrane z kości mięso ułożyć wraz z podrobami w kamiennym garnku, zalać przestudzoną marynatą, wynieść w chłodne miejsce na 1-2 dni. Wyjąć z marynaty, ciasno ułożyć w rondlu, obłożyć pokrojonymi w plastry jarzynami i cebulą, posypać korzeniami, zalać niewielką ilością przecedzonej marynaty i wodą. Dusić pod przykryciem, aż mięso zmięknie. Mięso i podroby wyjąć z rondla i pokroić na niewielkie kawałki. Boczek pokroić w kostkę, stopić, dodać podroby i mięso, wymieszać i chwilę smażyć. Uduszone jarzyny przetrzeć przez sito, wymieszać z przecedzoną marynatą i wymieszaną z mąką śmietaną. Doprawić do smaku solą. Włożyć mięso z boczkiem i chwilę dusić razem. |
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska" |