Potrawa: Przodek zajęczy w sosie owocowym |
Składniki: Przodek zajęczy i podroby 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera po 5-6 ziarenek pieprzu i ziela angielskiego 1 listek laurowy 1 cebula- 1 łyżeczka tymianku 1szkl. Rosołu 1 łyżeczka karmelu 1 łyżka powideł śliwkowych 1 łyz soku z żurawin 1 łyżka czerwonego sok i otarta skórka z połowy cytryny 50 g tartego piernika sól 2 masła. |
Sposób przygotowania: Oddzielone od kości i wyżyłowane mięso oraz podroby pokroić,~ przesmażyć na maśle, dodać pokrojone jarzyny i cebulę, ziele, pieprz, listek, tymianek i sok z połowy cytryny. Dusić na małym ogniu, często skrapiając rosołem. Gdy mięso zmięknie, wyjąć je z rondla. Do~ jarzyn dodać karmel, powidła, sok i skórkę z cytryny, wino oraz tarty piernik. Chwilę dusić i przetrzeć przez sito. Do przetartego sosu włożyć mięso i dusić razem ok. 20 minut. |
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska" |