Potrawa: Zając lub królik z migdałami |
Składniki: 1 sprawiony zając lub królik 2 łyżki oleju 2 łyżki mąki 1 cytryna 1 cebula 20 dag płatków migdałowych 200 ml śmietany 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 0 751 bulionu drobiowego (może być z kostki) sól pieprz do bejcy: 250 ml białego wytrawnego wina 2 ząbki czosnku 3 łyżeczki oliwy z oliwek pól łyżeczki majeranku |
Sposób przygotowania: Sprawionego zająca dzielimy na 8 części. Z wina, zmiażdżonego czosnku, oliwy i majeranku przygotowujemy bejcę, do której wkładamy mięso na 2 godziny. Po wyjęciu porcji zająca zachowujemy marynatę. Mięso oprószamy solą i pieprzem. W głębokim rondlu rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim zająca aż do zbrązowienia. Dodajemy rozmaryn i bulion połączony z marynatą. Na porcjach zająca układamy plasterki cytryny i cebuli. Przykrywamy i dusimy około 45 minut. Kiedy mięso będzie już miękkie, wyjmujemy je z rondla. Sos przecedzamy. Migdałowe płatki rumienimy na suchej patelni na brązowy kolor. Sos zagęszczamy mąką rozrobioną z wodą i zagotowujemy. Doprawiamy do smaku. Dodajemy śmietanę i migdały. Wkładamy mięso zająca. Chwilę wszystko podgrzewamy, nie dopuszczając do zagotowania. Podajemy z ziemniakami z wody. |
Źródło: Maciej Kuroń "Potrawy z dziczyzny" |