Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Zając lub królik w sosie z chleba razowego
Składniki:
1 sprawiony zając lub królik (1
5-2 kg)
150 ml białego wytrawnego wina
2 Wyżki musztardy
2 łyżki oliwy z oliwek
2 grube kromki razowca (bez skórki)
1 duża cebula
4 ząbki czosnku
pół pęczka natki pietruszki
1 łyżka miodu
sól
świeżo zmielony pieprz
Sposób przygotowania:
Z musztardy, odrobiny wina, miodu i wyciśniętego przez prasę czosnku robimy sos, którym nacieramy pokrojonego na porcje zająca lub królika. Odstawiamy na 2 godziny w chłodne miejsce. Na patelni rozgrzewamy oliwę i rumienimy porcje mięsa ze wszystkich stron. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i posiekaną natkę pietruszki, chwilę podsmażamy. Dolewamy resztę wina i dusimy pod przykryciem do miękkości. Miękkie mięso wyjmujemy, a do sosu dodajemy pokruszony na drobne kawałki razowiec, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem i po 5 minutach sos przecieramy przez sito. Zająca lub królika podajemy polanego gęstym sosem. Porcje mięsa polane sosem możemy włożyć na 10 minut do rozgrzanego piekarnika. Mięso pokryje się wtedy chrupiącą skórką.
Źródło: Maciej Kuroń "Potrawy z dziczyzny"