Potrawa: Zając lub królik w sosie z chleba razowego |
Składniki: 1 sprawiony zając lub królik (1 5-2 kg) 150 ml białego wytrawnego wina 2 Wyżki musztardy 2 łyżki oliwy z oliwek 2 grube kromki razowca (bez skórki) 1 duża cebula 4 ząbki czosnku pół pęczka natki pietruszki 1 łyżka miodu sól świeżo zmielony pieprz |
Sposób przygotowania: Z musztardy, odrobiny wina, miodu i wyciśniętego przez prasę czosnku robimy sos, którym nacieramy pokrojonego na porcje zająca lub królika. Odstawiamy na 2 godziny w chłodne miejsce. Na patelni rozgrzewamy oliwę i rumienimy porcje mięsa ze wszystkich stron. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i posiekaną natkę pietruszki, chwilę podsmażamy. Dolewamy resztę wina i dusimy pod przykryciem do miękkości. Miękkie mięso wyjmujemy, a do sosu dodajemy pokruszony na drobne kawałki razowiec, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem i po 5 minutach sos przecieramy przez sito. Zająca lub królika podajemy polanego gęstym sosem. Porcje mięsa polane sosem możemy włożyć na 10 minut do rozgrzanego piekarnika. Mięso pokryje się wtedy chrupiącą skórką. |
Źródło: Maciej Kuroń "Potrawy z dziczyzny" |