Potrawa: Udziec zając w warzywach |
Składniki: 4 udźce (2 udziec na osobę) 100 ml oleju 30 dag włoszczyzny (bez kapusty) 1 cebula 2 ząbki czosnku 4 utłuczone jagody jałowca 2 liście laurowe pól łyżeczki tymianku lub oregano 100 ml czerwonego wytrawnego wina Z00 ml gęstej śmietany miąższ z 2 kromek razowego chleba sól świeżo zmielony pieprz |
Sposób przygotowania: Na patelni lub w szerokim rondlu rozgrzewamy tłuszcz. Obsmażamy udźce ze wszystkich stron. Wyjmujemy na chwilę. Na pozostały na patelni tłuszcz wrzucamy posiekaną cebulę i wyciśnięty przez prasę czosnek. Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy warzywa starte na tarce o dużych oczkach, przyprawy i wino. Wkładamy z powrotem udźce i dusimy do miękkości - około 45 minut. Udźce wykładamy w cieple miejsce, a do sosu dodajemy rozkruszony miąższ razowca, mieszamy, chwilę dusimy i dolewamy śmietanę. Udźce układamy na półmisku i dekorujemy |
Źródło: Maciej Kuroń "Potrawy z dziczyzny" |