Potrawa: Dzika kaczka w czerwonej kapuście |
Składniki: 1 dzika kaczka 1 kg czerwonej kapusty 2 duże cebule 4 ząbki czosnku G rozkruszonych jagód jałowca 250 ml czerwonego wytrawnego wina po pól łyżeczki majeranku rozmarynu tymianku 1 łyżka miodu sok z 1 cytryny 100 ml oleju 1 łyżka mąki sól pieprz cukier |
Sposób przygotowania: Kaczkę, oczyszczoną i umytą, dzielimy na 4 porcje. Z wina, miodu, ziół, połowy soku z cytryny, soli, pieprzu, wyciśniętego przez prasę czosnku i odrobiny oleju przygotowujemy mieszankę, którą nacieramy kaczkę, i odstawiamy ją na 2-4 godziny do lodówki. Następnie kaczkę przekładamy do brytfanny i wstawiamy do rozgrzanego do 220°C piekarnika. Po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 160°C i pieczemy kaczkę jeszcze około godziny, podlewając sosem z pieczenia. Na tłuszczu podsmażamy posiekaną cebulę i dodajemy poszatkowaną czerwoną kapustę, podlewamy odrobiną wody i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu. Z reszty tłuszczu i z mała przyrządzamy zasmażkę i zagęszczamy nią kapustę. Doprawiamy pozostałym sokiem z cytryny, cukrem i solą. Uduszoną kapustą obkładamy kaczkę w brytfannie i jeszcze przez chwilę całość zapiekamy w piekarniku. Tak samo możemy przygotować kuropatwy, cietrzewie, cyranki. |
Źródło: Maciej Kuroń "Potrawy z dziczyzny" |