Potrawa: Comber zajęczy w sosie porzeczkowym |
Składniki: Comber sól 100 g słoniny 1 łyżka masła 1 szklanka mleka pół szklanki czerwonego wina ćwierć łyżeczki startej gałki muszkatołowej szczypta cynamonu szczypta pieprzu pół szklanki galaretki porzeczkowej 1 łyżka tartego chrzanu 1 łyżeczka soku z cytryny otarta skórka z połowy cytryny szczypta cukru. |
Sposób przygotowania: Wyżyłowany comber ułożyć w kamiennym garnku, zalać mlekiem, zostawić na noc w chłodnym miejscu. Wyjąć, osuszyć, natrzeć solą, naszpikować gęsto słoniną, upiec w piekarniku, często polewając wy- masłem i lekko skrapiając wodą lub winem. , Zagotować wino z gałką muszkatołową, cynamonem, pieprzem, na szczyptą cukru i skórką z cytryny. Schłodzić, wymieszać z galaretką porzeczkową, chrzanem, sokiem z cytryny i sosem z pieczenia, lekko podgrzać. Sos podawać w sosjerce. Mięso pokroić w plastry. |
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska" |