Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Przodek zajęczy w winie
Składniki:
Przodek zajęczy
100 g słoniny
1 cebula
wątróbka z zająca
1 łyżka mąki
sok z pół cytryny
pół szklanki wytrawnego wina
po ćwierć łyżeczki pieprzu
ziela angielskiego
jałowca (mielone)
1 goździk
1 mały listek laurowy
pół łyżeczki cukru
pół szklanki rosołu
sól.
Sposób przygotowania:
Wyżyłowane, obrane z kości i umyte mięso pokroić na małe kawałki. Pokrojoną w kostkę słoninę stopić w rondlu, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, a gdy się zeszkli, dodać pokrojone mięso i chwilę smażyć na mocnym ogniu, stale mieszając. Gdy mięso się zrumieni, posypać mąką, dodać korzenie, goździk, listek, podlać rosołem i dusić na małym ogniu pod przykryciem ok. pół godziny. Następnie dodać pokrojoną w cienkie paseczki wątróbkę, sok z cytryny, wino i cukier, dokładnie wymieszać i dusić jeszcze ok. 20 minut. Pod koniec duszenia doprawić do smaku solą.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"