Potrawa: Przodek zajęczy w winie |
Składniki: Przodek zajęczy 100 g słoniny 1 cebula wątróbka z zająca 1 łyżka mąki sok z pół cytryny pół szklanki wytrawnego wina po ćwierć łyżeczki pieprzu ziela angielskiego jałowca (mielone) 1 goździk 1 mały listek laurowy pół łyżeczki cukru pół szklanki rosołu sól. |
Sposób przygotowania: Wyżyłowane, obrane z kości i umyte mięso pokroić na małe kawałki. Pokrojoną w kostkę słoninę stopić w rondlu, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, a gdy się zeszkli, dodać pokrojone mięso i chwilę smażyć na mocnym ogniu, stale mieszając. Gdy mięso się zrumieni, posypać mąką, dodać korzenie, goździk, listek, podlać rosołem i dusić na małym ogniu pod przykryciem ok. pół godziny. Następnie dodać pokrojoną w cienkie paseczki wątróbkę, sok z cytryny, wino i cukier, dokładnie wymieszać i dusić jeszcze ok. 20 minut. Pod koniec duszenia doprawić do smaku solą. |
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska" |