Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Zupa z zająca
Składniki:
150 g pieczonego mięsa z zająca bez ścięgien tłuszczu i błon
pokrojonego kostkę 112 I bulionu podstawowego z dziczyzny . 400 ml kremu z drobiu 125 g oczyszczonych
drobno posiekanych pieczarek 50 ml wytrawnego czerwonego wina 150 ml 30% kwaskowatej śmietanki sól
pieprz
pieprz cayenne 6 łyżek pieczonego mięsa z zająca
oczyszczonego ze skóry i błon
pokrojów ego na cieniutkie paseczki 2 trufle z puszki
pokrojone w kosteczkę-. .
Sposób przygotowania:
Mięso zmiksować ze 100 ml bulionu z dziczyzny. Krem z drobiu i pieczarki, mieszając, gotować razem przez 5 minut, po czym dodać puree z zająca i czerwone wino. Krótko pogotować, przetrzeć przez gęste sito, wlać do garnka, dodać resztę bulionu i raz jeszcze zagotować. Domieszać śmietankę, przyprawić solą, pieprzem i pieprzem cayenne. Włożyć do zupy pieczone mięso z zająca i trufle.
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"